Is een kalknagel en een schimmelnagel hetzelfde?

De termen “kalknagel” en “schimmelnagel” worden vaak door elkaar gebruikt, hoewel ze niet altijd precies hetzelfde hoeven te betekenen. Een kalknagel is een algemene term die wordt gebruikt om een schimmelnagel te beschrijven, maar er zijn ook andere oorzaken van nagelaandoeningen die er hetzelfde uit kunnen zien. Hieronder zal ik dit uitleggen.

Verschillende oorzaken

Hoewel een schimmelinfectie een veelvoorkomende oorzaak is van een verkleurde, verdikte en broze nagel, zijn er ook andere aandoeningen zoals psoriasis of een traumanagel die soortgelijke symptomen kunnen veroorzaken. Een traumanagel is het gevolg van een verwonding, wat vaak voorkomt bij sporters of na bepaalde medische behandelingen zoals chemotherapie.

Waarschuwingssignalen

De schimmels waar wij het over hebben kunnen alleen in dood materiaal overleven: nagels, haren en de hoornlaag van de huid. Deze schimmels zijn overal aanwezig maar kunnen pas kwaad op het moment dat een nagel beschadigd is (door wat voor reden dan ook). Dan kan de schimmel grip krijgen en zich verspreiden. En dan begint de ellende.

Wat begint als een klein wit vlekje op de nagel, kan zich ontwikkelen tot een ernstige schimmelinfectie, resulterend in een dikke, broze en verkleurde nagel. In ernstige gevallen kan de nagel zelfs (helemaal) loslaten.

Vaststellen van een schimmelnagel

Hoewel de meeste mensen denken dat een schimmelnagel makkelijk met het blote oog te herkennen is, is dit een misverstand. Er zijn verschillende nagelaandoeningen die vergelijkbare symptomen kunnen veroorzaken. Gelukkig zijn er tegenwoordig snelle tests beschikbaar die kunnen bevestigen of een schimmelinfectie de oorzaak is.

Schimmelnagel of kalknagel?

Hopelijk is het nu een beetje duidelijker. Een schimmelnagel is dus wel altijd een kalknagel maar een kalknagel hoeft niet altijd een schimmelnagel te zijn. Omdat er een ook andere oorzaak kan zijn waardoor de nagel er dik en verkleurd uitziet.

Wist je…

Dat een schimmelnagel heel vaak voor komt? Zo’n 5% van de bevolking heeft minstens een schimmelnagel. In mijn praktijk voor medisch pedicure is het zelfs probleem nr. 1.

Are you ready to LOVE YOUR FEET again?

Deel dit bericht: