Kalknagels en ons afweersysteem: is er een verband? 

In deze blog ga ik je vertellen of er een verband is tussen kalknagels en ons afweersysteem. Hoe zit dat nou ook alweer met ons afweersysteem (of immuunsysteem) en kalknagels? Ik ga het je uitleggen. 

Over kalknagels heb ik al veel geschreven maar over weerstand eigenlijk nog nooit. En dat werd wel eens tijd vond ik. Dit is namelijk een heel belangrijk onderwerp als je het hebt over kalknagels. 

Kalknagels en ons afweersysteem hebben namelijk wel degelijk een relatie met elkaar. Om uit te kunnen leggen wat die relatie precies is ga ik eerst iets vertellen over ons afweersysteem. Want wat is dat nou eigenlijk? 


Wat is dat nou eigenlijk: weerstand?
 

Omdat ons afweersysteem een ingewikkeld proces is ga ik het heel simpel houden. 

Het afweersysteem van de mens kun je zien als een leger van soldaatjes die ons lichaam beschermen tegen slechte indringers zoals bacteriën en virussen. Deze soldaatjes zijn eigenlijk hele kleine cellen die continu patrouilleren in ons lichaam om te zorgen dat alles veilig blijft. Als er toch een slechterik binnenkomt, gaan deze soldaatjes meteen in actie en vechten ze tegen de indringer. Zo blijven wij gezond en kunnen we ziektes voorkomen. 

Niet alleen bacteriën en virussen 

Meestal denk je alleen aan het tegengaan van bacteriën en virussen als we het over weerstand. Dit klopt wel maar wist jij dat het over nog veel meer gaat dan alleen bacteriën en virussen? En dat bijvoorbeeld ook bepaalde organen hier een grote rol bij spelen?  

Organen die een rol spelen bij ons afweersysteem 

Wist jij dat ongeveer 80% van onze afweer zich in de dunne darm bevind? 

Het zit zo: de dunne darm speelt een zeer belangrijke rol bij ons afweersysteem. Het slijmvlies van de darmwand bevat veel afweercellen die ziekteverwekkers kunnen herkennen en aanvallen. Deze afweercellen zorgen ervoor dat schadelijke bacteriën en virussen worden bestreden voordat ze ons ziek kunnen maken. Dus eigenlijk is de dunne darm een soort poortwachter die ervoor zorgt dat alleen goede stoffen worden opgenomen en slechte stoffen worden tegengehouden. 

Ook je maag speelt een belangrijke rol. Want door het zuurgehalte in de maag worden al veel bacteriën gedood voordat ze de rest van je lichaam bereiken. 

Een goed werkend afweersysteem is voor alle processen in je lichaam van levensbelang. Werkt je afweersysteem niet goed? Dan kun je ziek worden en last krijgen van allerlei ongemakken (zoals kalknagels). 

5 factoren die je afweersysteem kunnen verzwakken 

Het kan voorkomen dat je afweersysteem verzwakt raakt. Daardoor wordt het moeilijker voor je lichaam om allerlei ziektes en infecties (waaronder ook schimmelinfecties die kalknagels veroorzaken), te bestrijden. 

Ik noem 5 voorbeelden van factoren die je afweersysteem kunnen verzwakken:

  1. Leeftijd. Naarmate we ouder worden, neemt ook de algehele gezondheidstoestand van het lichaam af. Dit kan het immuunsysteem verzwakken en het moeilijker maken om infecties te bestrijden.
  2. Slechte voeding. Een slecht voedingspatroon leiden tot een tekort aan essentiële voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Dit kan ervoor zorgen dat je lichaam niet goed kan reageren op ziekteverwekkers en je dus vatbaarder wordt voor infecties. Daarnaast kan een ongezond dieet leiden tot ontstekingen in het lichaam, wat ook een negatieve invloed kan hebben op je immuunsysteem. Ten slotte kan een slechte voeding ook leiden tot overgewicht en obesitas, wat de ontstekingsreactie in je lichaam kan verhogen en je immuunsysteem kan verstoren. Verschillende redenen dus om je voeding eens onder de loep te nemen.
  3. Stress. Stress leidt tot een verhoogde productie van het stresshormoon cortisol. Dit hormoon heeft een directe invloed op je immuunsysteem omdat het ontstekingsremmende reacties onderdrukt en de werking van immuuncellen remt. Hierdoor wordt het lichaam minder goed in staat om infecties te bestrijden en kunnen er sneller gezondheidsproblemen ontstaan.
    Daarnaast kan langdurige stress ook leiden tot een verstoorde balans van neurotransmitters in de hersenen, wat ook een negatieve invloed kan hebben op het immuunsysteem.
  4. Medicijngebruik. Medicijnen kunnen je afweer verzwakken doordat ze het immuunsysteem kunnen onderdrukken of het evenwicht van bacteriën in je lichaam kunnen verstoren. Hierdoor kan je immuunsysteem minder goed zijn werk doen en loop je een groter risico op infecties.
  5. Bepaalde medische aandoeningen zoals diabetes of immuunstoornissen. Wist je dat bepaalde ziekten invloed kunnen hebben op je immuunsysteem? Ze kunnen je afweer verzwakken of juist overactief te maken. Het immuunsysteem kan verstoord raken en beïnvloed worden waardoor het lichaam minder goed in staat is om ziekteverwekkers te bestrijden en om gezond te blijven. 


De relatie tussen kalknagels en ons immuunsysteem
 

Kalknagels worden veroorzaakt door schimmelinfecties. In de meeste gevallen wordt een schimmelinfectie veroorzaakt door dermatofyten. Dat is een bepaald soort schimmel die op de huid en nagels voorkomt en vooral gedijt als het lekker vochtig is.  

Ons afweersysteem speelt een belangrijke rol in de strijd tegen deze schimmelinfecties. Het is zelfs zo dat een goed functionerend immuunsysteem je kan ondersteunen om kalknagels te voorkomen en te bestrijden. 


Nu je dit weet…
 

Nu je weet dat een gezond afweersysteem een positief effect heeft op kalknagels is de volgende stap om te vertellen hoe je zelf een gezond afweersysteem kunt bevorderen. Als je namelijk je afweer verbeterd kun je verbetering van je kalknagel ook van binnenuit stimuleren. Dat is dus win-win. Je algehele gezondheid verbeterd en tegelijkertijd help je je nagel van binnenuit sneller te groeien en de schimmel af te weren.  


Wat kun je zelf doen om je weerstand te verhogen?
 

Er zijn verschillende manieren om je weerstand te verhogen. Misschien een open deur maar het wordt zo vaak vergeten dat ik ze nog even op een rijtje zet.

7 tips om je eigen gezondheid te verbeteren. 

     

      1. Gezond eten. Wat betekent dit nou? Er zijn zoveel meningen dat je vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Over het algemeen kun je denken aan een gevarieerd dieet met: veel groenten, fruit, volle granen en voldoende eiwitten om ervoor te zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt die je immuunsysteem versterken. Oh ja en zo min mogelijk suikers.

      2. Voldoende slaap. Zorg voor voldoende rust en slaap. Een goede nachtrust essentieel is voor een gezond immuunsysteem.

      3. Regelmatig bewegen. Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om je immuunsysteem te versterken en je lichaam gezond te houden.

      4. Stress verminderen. Stress kan een negatief effect hebben op je immuunsysteem, dus probeer stress te verminderen door bijvoorbeeld te mediteren, yoga te beoefenen of een hobby te vinden waar je plezier aan beleeft.

      5. Vermijd schadelijke stoffen. Probeer het gebruik van tabak, alcohol en andere schadelijke stoffen te vermijden, aangezien deze je immuunsysteem kunnen verzwakken.

      6. Hygiëne. Was regelmatig je handen, vermijd contact met zieke mensen en houd een goede hygiëne om infecties te voorkomen. 

      7. Supplementen. De laatste maar zeker niet de minst belangrijke. Door ons drukke dagelijks leven waarin we vaak aan bovenstaande dingen niet of te weinig toekomen zijn supplementen heel belangrijk. Ze zijn zeker geen vervanger voor gezond eten maar wel een hele goede aanvulling. In de strijd tegen kalknagels kunnen supplementen ook een belangrijke rol spelen. 


    Stap voor stap
     

    Ik snap dat dit een hele lijst is maar begin stap voor stap. Begin bijvoorbeeld met één ding te veranderen in je voeding in plaats van meteen je hele voedingspatroon rigoureus om te gooien. Vaak hou je het dan niet vol en gaat dit alleen maar averechts werken. Elke dag een stapje en je bent over een paar maanden een heel stuk verder dan vandaag. 

    Are you ready to LOVE YOUR FEET again?

    Deel dit bericht: