Dit is een vraag die ik elke dag wel een paar keer krijg.
In deze blog ga ik je antwoord geven op de vraag of je altijd van een kalknagel af komt met Loev’s én leer ik je hoe je zelf kunt kijken of (en in welke mate) Loev’s je gaat helpen. Dat doe ik met de snelle zelfscan. Dit is een test die je zelf kunt doen en waarbij je meteen de uitslag krijgt.
Om antwoord op de vraag te krijgen of je altijd van je kalknagel af komt met Loev’s is het belangrijk om eerst de verschillende stadia van een kalknagel te kennen.
Verschillende stadia van een kalknagel
Er zijn verschillende stadia van een kalknagel. Vanaf het moment van besmetting waarbij je nog niks aan de nagel ziet tot een vreselijke, aangetaste, dikke en verkleurde nagel.
Ik ga ze hieronder noemen.
Stadium 1: Je nagel is besmet geraakt maar je ziet er nog niks van. De nagel lijkt schoon. Meestal is er wel iets met een nagel gebeurd. Je hebt hem bijvoorbeeld gestoten, er is iets opgevallen of je nagel is ingescheurd. Als een van deze dingen met je nagel gebeurd is, is het goed om alert te zijn op tekenen van een schimmel. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om in zo’n geval preventief met Loev’s te smeren.
Stadium 2: Je ziet een klein wit of geen vlekje op de nagel of hij laat een beetje los aan een hoekje bijvoorbeeld.
Stadium 3: De verkleuring wordt erger aan de nagel, meestal geel of lichtbruin.
Stadium 4: De nagel gaat zich verdikken, wordt brokkelig en de verkleuring wordt steeds erger.
Stadium 5: De nagel is ernstig verdikt, laat los of brokkelt af, en is ernstig verkleurd. Tot soms wel diep donkerbruin.
Eén of meerdere nagels?
Vaak begint een infectie met een nagel. Maar voor je het weet kan die ene nagel alle andere nagels besmetten. Dit kán maar hoeft niet altijd.
Hoe meer nagels er besmet zijn hoe erger de schimmel zich aan het uitbreiden is en lastiger wordt om te bestrijden. De kans bestaat dat hij alle nagels aan gaat tasten en kan zelfs de mensen om je heen besmetten.
Hoelang heb je de nagel(s) al?
Dit is een hele belangrijke vraag die ik altijd stel aan mijn klant. Waarom? Omdat dit een grote invloed heeft op het verloop van de verbetering van de nagel(s). We maken onderscheid is een kalknagels die <1 jaar bestaan, 3 jaar of >vijf jaar. Dit is een leidraad want er zijn ook mensen die binnen een jaar een enorm slechte nagel hebben gekregen maar over het algemeen houden we dit aan.
Kalknagel <1 jaar: De nagels groeien vaak nog goed en moeten regelmatig geknipt worden. De nagels zijn wel aangedaan maar nog niet verdikt en/of brokkelig. Het nagelbed en de nagelwortel zijn nog minimaal beschadigd en iemand met nagels in deze staat zal redelijk snel resultaat zien. De kans is groot dat de nagels weer worden zoals ze ooit waren. Dit is eigenlijk de beste situatie die je kunt hebben.
Kalknagel +/- 3 jaar: Bij deze nagels is vaak de groei al wat vertraagd of de nagels groeien vooral in de hoogte. De nagel is brokkelig en verdikt en moeilijk te knippen. De kans is groot dat het nagelbed en de nagelwortel aangetast en beschadigd zijn. Daarom is de nagelgroei verminderd en kunnen nieuwe nagelcellen minder goed gevormd worden. De kans op een mooie roze nagel wordt hier al een stuk kleiner.
Wél zal de nagel minder brokkelig worden en kan de nagelgroei bevorderd worden. Al met al wordt dit een langer proces waarvan de uitkomst niet zeker is.
Kalknagel > 5 jaar: Een nagel die al vijf jaar of langer is aangetast ziet er vaak zeer verdikt uit, verkleurd, brokkelig of soms is er zelfs bijna geen nagel meer over. Het nagelbed en nagelwortel zijn zo aangetast en (waarschijnlijk) fors beschadigd dat er nauwelijks of zelfs helemaal geen groei meer in zit.
Dan wordt het heel moeilijk om weer een mooie nagel te krijgen. Wat je hier wél zou kunnen bereiken is dat de nagel minder brokkelig wordt en dat er mogelijk nog een stukje nagel gaat groeien.
Dat de nagel waarschijnlijk niet meer zo wordt als dat hij ooit was wil niet zeggen dat je niet moet behandelen. Want je hebt nog meer nagels en bij deze nagels is mogelijk nog wel winst te behalen. In ieder geval moet je het proces stoppen want niet alleen de aangetaste nagel zal steeds erger worden, maar ook de andere nagels zullen steeds verder verslechteren.
Is er sprake van een traumanagel?
Een traumanagel is een nagel waar ooit iets mee gebeurd is. Je hebt je teen gestoten, er heeft een 🐎 op je teen gestaan, er is een 🗄 opgevallen enz.
Hoe erger het trauma, hoe meer (blijvende) schade er vaak is aangericht. De nagel laat los, groeit niet of nauwelijks meer, vergroeit.
Een traumanagel ziet er vaak hetzelfde uit als een kalknagel en er kan zelfs sprake zijn van beide. Maar ook hier geld dat als een nagel bijna of helemaal niet meer groeit, het een moeilijk verhaal gaat worden.
Snelle zelfscan
Met deze snelle zelfscan weet jij binnen no time of Loev’s iets voor jou is. Wil je een uitgebreidere test? Klik dan op deze link: Wil jij een antwoord op de vraag of je een schimmelnagel hebt én een advies op maat?? (typeform.com)
Sta even stil bij jouw situatie en geef dan antwoord op de volgende vragen:
-
- Hoelang zijn je nagels al aangetast?
➡️ Minder dan een jaar (1punt)
➡️ Tussen 1 jaar en vijf jaar (2 punten)
➡️ Meer dan vijf jaar (3 punten)
2. Zit er nog groei in jouw nagels?
➡️ Ja, de groei is normaal (1 punt)
➡️ Er zit nog groei in, maar minder dan normaal (2 punten)
➡️ Er zit nauwelijks, of helemaal geen groei meer in (3 punten)
3. Is er ooit iets met jouw nagel gebeurd?
➡️ Nee nooit (1 punt)
➡️ Ja er is ooit iets met mijn nagel gebeurd (3 punten)
4. Zijn jouw nagels verdikt en/of brokkelig?
➡️ Nee helemaal niet (1 punt)
➡️ Ja, een beetje verdikt en een beetje brokkelig (2 punten)
➡️ Ze zijn heel dik, brokkelig en bijna niet te vijlen/knippen (3 punten)
De uitslag
Heb jij 6 punten of minder? Dan is Loev’s zeker iets voor jou. Je zult mooiere nagels krijgen en waarschijnlijk worden ze weer zoals ze ooit waren.
Heb jij tussen de 7 en 9 punten? Ook dan is Loev’s zeker iets voor jou. Het zal dan wel een langer proces worden. Een gezonde nagel doet er al 9 tot 12 maanden over om uit te groeien en dit is geen gezonde nagel. Of je nagels weer helemaal worden zoals ze ooit waren is niet zeker maar ze zullen in ieder geval verbeteren qua structuur en dikte. Ze zullen minder brokkelig worden en minder dik.
Heb jij tussen de 10 en 12 punten? Dan is jouw nagel waarschijnlijk zo beschadigd dat het heel moeilijk zal worden om weer een mooie nagel te krijgen. Wel kunnen ze minder dik worden en beter van structuur. Belangrijk is écht om actie te ondernemen zodat je andere nagels niet aangetast worden (of die van je omgeving) en om het proces te stoppen.
Heb jij na het lezen van deze blog nog vragen? Kijk op onze FAQ pagina FAQ – LOEV’S (loevs.nl).
Staat jouw vraag er niet bij? Stuur me dan een mail naar Marisk@loevs.nl en ik help je zo snel mogelijk verder.