Eén kalknagel hebben is al vervelend, maar wist je dat je andere nagels ook besmet kunnen raken? Je kunt zelfs andere gezinsleden besmetten als je niks aan je kalknagel doet.
Hoe werkt dit nou precies?
Schimmels zitten eigenlijk overal. In je huis, op je huid, overal. Maar omdat onze huid en nagels zo’n goede barrière vormen tegen schimmels gebeurt er meestal niks. Tot op het moment dat er iets met je nagel gebeurt. Je krijgt er bijvoorbeeld een bal op tijdens het hockey. De nagel beschadigd, laat los en de barrière is (gedeeltelijk) weg. De schimmel die al die tijd al op je huid zat ziet meteen kans om naar binnen te dringen. En pats… een lelijke kalknagel is een feit.
Besmetting van andere nagels
Omdat de schimmel zich nu al in één nagel bevindt en zich daar gaat uitbreiden (en soms zelfs woekeren) in, onder en naast de nagel is de kans op besmetting van andere nagels groter. Als je dan een keer een wondje hebt, je nagel stoot, knellende schoenen aan hebt of een lange wandeling maakt waardoor je nagels veel te lijden hebben kan de volgende nagelbesmetting een feit zijn. En zo kan het doorgaan zolang je het proces niet stopt door te gaan behandelen.
Gezinsleden
Dit geldt dus ook voor gezinsleden. Als zij op de een of andere manier vatbaar zijn voor een schimmelinfectie en je doucht bijvoorbeeld in dezelfde douche, je gebruikt dezelfde nagelknipper enzovoorts, dan kan de schimmel dus zomaar je partner/broer/vader besmetten.
Deze cirkel stopt alleen als je gaat behandelen. De schimmel wordt tegen gegaan, je bent je weer minder vatbaar, de barrière keert terug en de schimmels kunnen geen kwaad meer.