Waarom kost het zoveel tijd om een mooiere nagel te krijgen?

Dat ga ik in deze blog uitleggen.

Op het moment dat de verkleuring op je nagel zichtbaar wordt is de ellende vaak al lang daarvoor begonnen.

Stel jezelf het proces eens voor als een wedstrijd. Tussen aan de ene kant de kalknagel en aan de andere kant jijzelf. (Degene die de strijd aangaat)

Keratine

De schimmel in jouw nagel leeft van keratine (dit is een eiwit wat in een gezonde nagel aanwezig is). Hoe gezonder de nagel, hoe meer keratine er in zit. Hoe gezonder de nagel dus uitgroeit, hoe meer de schimmel de nagel weer op wil eten. Dat is een constant proces. Daarom is het zo belangrijk dat je echt twee keer per dag smeert. Anders krijgt de schimmel voorsprong.

Verschillende fasen

De behandeling van een kalknagel verloopt in fasen. Soms kan het zijn dat je eerst een enorme verbetering ziet en daarna ineens niet meer. Dat is heel normaal en juist dan is het belangrijk om de moed niet te verliezen! Dit is een fase en gaat ook weer voorbij.

Oorzaken

Dat het even minder goed lijkt te gaan kan verschillende oorzaken hebben. Ik noem er een paar:

  • Je bent een paar keer vergeten te smeren
  • Je hebt andere schoenen aan gehad waarin je voeten meer zweten. De situatie is dan ideaal voor de schimmel en hij wint weer wat terrein
  • Je hebt het losse (aangedane) weefsel niet weggehaald (of laten weghalen).
  • Je trekt niet elke dag schone sokken aan. De schimmel zit ook in de sokken.
  • Je hebt je nagel gestoten of er iets opgehad waardoor er een trauma is ontstaan. De nagel groeit dan trager en het duurt langer voordat de schimmel er uit is.
  • Je hebt een lagere weerstand, waardoor de schimmel meer kans heeft om te groeien.

Het is belangrijk om vol te houden. Je gaat het winnen van de kalknagel!

Nagelgroei

Een gezonde nagel heeft een minimaal een jaar nodig om zich helemaal te vernieuwen. Ga er vanuit dat een kalknagel langer nodig heeft. De ‘zieke’ nagel groeit minder snel en afhankelijk van de ernst van de kalknagel (en hoelang hij al bestaat) duurt het dus langer voordat hij zich helemaal vernieuwd heeft.

Belangrijk is ook om je goed te realiseren dat een nagel die al tien jaar door een schimmel aangetast wordt, wel beter wordt dan dat hij was maar dat een volledig gezonde roze nagel moeilijk te bereiken is. Dit komt omdat de schimmel niet alleen de nagel maar ook het nagelbed heeft aangetast.

Er zijn verschillende manieren om een kalknagel aan te pakken. Eén ding is zeker: het gaat NOOIT vanzelf over.

Are you ready to LOVE YOUR FEET again?

Deel dit bericht: